header

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Έχεις Τα Κότσια Να Το Κάνεις ?


Αν δεν έχεις τα κότσια να το κάνεις πήγαινε πάρε! Το χοιρίνο κότσι με πατάτες στο φούρνο είναι απο τα φαγήτα που τα βγάζεις στο
κυριακάτικο τραπέζι και γίνεται χαμός!
Είναι ένα κομμάτι του ζώου που λόγω του μεγέθους του πολλοί φοβούνται να το μαγειρέψουν. Το κομμάτι αυτό έχει αρκετό λίπος και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τόσο νόστιμο και γίνεται εύκολα τόσο μαλακό! Μέσα σε όλα αυτά το κότσι είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος να εντυπωσιάσετε γνωστούς, φίλους και όποιον άλλoν ταΐζετε :)
ΥΛΙΚΑ
Για το κότσι θα χρειαστούμε :

• 2 κότσια περίπου 1kg καθαρισμένα ή όχι, με κόκαλο σίγουρα !
• 1 πορτοκάλι ακέρωτο σε φέτες
• 2 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο
• 2 κ.σ μουστάρδα ( κανονική ή σκόνη )
• 1/3 φλ. κρέμα βαλσαμικού
• χοντρό αλάτι
• φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο
• θυμάρι ψιλοκομμένο
• δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
• φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

Για την γαρνιτούρα :

• 6 πατάτες
• 2 γλυκοπατάτες
• 2 κ.σ μουστάρδα
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 πιπεριές
• 1 κρεμμύδι 
• χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
• 1/3 φλ. ελαιόλαδο
• αλατοπίπερο
• θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο

  Ξεκινάμε! Απλώνουμε ενα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα, θέλουμε το κρέας να ψηθεί μέσα στο «πουγκί» έτσι ώστε να γίνει όσο πιο ζουμερό γίνεται. Στην λαδόκολλα απλώνουμε 3 φέτες πορτοκάλι, πάνω στις οποίες θα ξαπλώσει το κότσι έτσι ώστε να υπάρχει πολύ υγρασία μέσα στο πουγκί και το κρέας να γίνει λουκούμι! Στην συνέχεια, σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατέβουμε. Τοποθετούμε το κότσι πάνω στα πορτοκάλια, του κάνουμε μερικές τρύπες με ενα μαχαίρι και του κάνουμε μασαζζζζ με τη μισή ποσότητα του μπολ. Κλείνουμε πολύ καλά την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο εν ανάγκη βάζουμε κι άλλο αλουμινόχαρτο, δεν θελουμε να παίρνει καθόλου αέρα για να ψηθούν στο ζουμί τους. Ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κότσι, τα βάζουμε σε ενα ταψί και πάμε για φούρνο :)
  Σε έναν προθερμασμένο φούρνο βάζουμε τα κότσια για 30 λεπτά στους 220. Το μυστικό για μαλακό κρέας είναι η χαμηλή φωτιά, μόλις λοιπόν περάσει η μισή ώρα χαμηλώστε την φωτιά στους 160 και αφήστε το να σιγοψήνεται για 90 λεπτά ( αν το κότσι ειναι μεγάλο αφήστε το 2 ώρες ). Εκείνη τη στιγμή το κρέας μας έχει βγάλει όλα του τα ζουμιά οπότε όπως είναι το πουγκί μας, το ανοίγουμε και ρίχνουμε όλα το ζουμί (που θα είναι πολύ) μαζί με το κότσι πάνω στις πατάτες μας. Έτσι θα γίνουν πεντανόστιμες !!!

Για τις πατάτες τώρα, το μόνο δύσκολο στην όλη διαδικασία είναι να υπολογίσετε οτι πρέπει να εχουν ψηθεί για 40 λεπτά πριν προσθέσουμε το κότσι. Άρα, σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα υλικά για την γαρνιτούρα, ανακατέβουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στον φουρνο για 40 λεπτά. Στην συνέχεια ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το κότσι και ψήνουμε άλλη μισή ωρίτσα περίπου μέχρι η πατάτα να σκάσει και η πέτσα μας να πάρει χρώμα! Μην φοβηθείτε αν δείτε μαύρο στο κρέας είναι η κρέμα βαλσαμικού που βάλαμε στην αρχή ;)

Πεινάτε ε ? :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: