header

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μπανανόψωμο!





Ντάξει καλοκαίρι έρχεται και όλοι μας έχουμε ξεκινήσει λίγο πολύ να πηγαίνουμε  γυμναστήριο, να τρέχουμε στο διάδρομο και τα συναφή. Βέβαια χωρίς διατροφή η μεγαλύτερη υπερπροσπάθεια της γυμναστικής (αν όχι όλη) πάει χαμένη. Πάντα θα υπάρχουν στιγμές που όλοι μας θα ζητάμε κάτι γλυκό να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και αυτό δεν θα είναι άλλο από το κέικ μπανάνας( ή το banana bread που λένε και οι Αμερικάνοι). Εύκολο (αφού χρειαζόμαστε ένα μπολ για να το φτιάξουμε) ,γρήγορο και πάνω από όλα ΥΓΕΕΙΝΟΟΟ!!

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:
•130 γρ. μέλι ( 1/2 κούπα)
•50 γρ. γάλα (1/4 της κουπας)
•200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (1 3/4 κουπες)
•70 γρ. λάδι ( προτιμότερο είναι ένα απαλό λάδι όπως το σπορέλαιο αλλά και το ελαιόλαδο μια χαρά είναι !!!) (1/3 της κούπας)
•2 αυγά
• 2 μεγάλες μπανάνες
•2 βανιλίνες 
•1 κ.γ μαγειρική σόδα (baking soda)
•½ κ.γ κανέλλα (+ για το πασπάλισμα)
•100 γρ. κουβερτούρα  ψιλοκομμένη (ή και παραπάνω)
•Μια πρέζα αλάτι


Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το λάδι, το γάλα και το μέλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα μας. 
Σε ένα μικρό μπολ λιώνουμε τις μπανάνες μας με ένα πιρούνι , σχηματίζοντας ένα πουρέ και τις μεταφέρουμε στο μείγμα με τα υγρά!
Πάμε τώρα στα στερεά υλικά! Ανακατεύουμε το αλεύρι με  το baking soda, τη κανέλα ,το αλάτι και τις βανιλίνες και τα κοσκινίζουμε στο προηγούμενο μας μείγμα ( με το λαδι ,το γάλα,τις μπανάνες…).
Προσθέτουμε και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα!

Βουτυρώνουμε μια μικρή ορθογώνια φόρμα(ξέρετε αυτές της μίας χρήσεως), μεταφέρουμε το κέικ μας και το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και κομμάτια κουβερτούρας.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 170ο για 55 λεπτά περίπου
στον αέρα ή μέχρι η οδοντογλυφίδα μας να βγαίνει στεγνή!

(κόλπο οδοντογλυφίδας: βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ μας και όταν αυτή βγει στεγνή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο!)

Αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε( για να μην μας σπάσει). Τώρα για τους περισσότερο μερακλήδες μπορούμε να το γαρνίρουμε κοσκινίζοντας άχνη ζάχαρη και κανέλα!!!


*** Όσο πιο ώριμες είναι οι μπανάνες μας τόσο πιο νόστιμο θα βγει το γλυκό μας. Προτιμήστε τις <<μαύρες>> μπανάνες!

***Το κοσκίνισμα του αλευριού μας δίνει ένα πιο αφράτο και αέρινο κέικ!! 


### Γιατί το << άντρας με κοιλίτσα είναι σαν καραμελίτσα >> αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους αστικούς μύθους  του 21ου αιώνα!!!





2 σχόλια:

Unknown είπε...

πόσες μπανάνες χρειάζονται? πρέπει να είναι πολύ ώριμες? και τέλος μπορείτε να μου διευκρινίσετε τα συστατικά όχι στα γραμμάρια αλλά πχ σε κούπες, κουταλάκια κλπ γιατί δεν διαθέτω ζυγαριά? ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Unknown είπε...

Antonia ευχαριστούμε πολύ! Πάνω στα υλικά λέει αναλυτικά το τι χρειάζεσαι. Γενικά οι πιό ώριμες μπανάνες έχουν πιο έντονη γεύση οπότε τις προτιμάμε. Όσον αφορά τα τις δοσολογίες καλό είναι να έχεις μια ζυγαριά για περισσότερη ακρίβεια. Εμείς προσπαθούμε να βάζουμε και τους 2 τρόπους, σε κάθε αλλή περίπτωση μέχρι να βάλουμε τον δικό μας μετατροπέα μπορείς να χρησημοποιείς κάποιον online! Keep cooking ;)