header

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Κολοκυθένια μαφινς!




Είναι η εποχή τους και είπαμε να φτιάξουμε κάτι με αυτά! Είναι πράσινα( καμιά φορά και άσπρα), υγιεινά και το όνομα τους ξεκινάει από Κ (κάπα). Δεν τα βρήκατε έτσι?! Τα κολοκύθια βρίσκονται στα καλύτερα τους και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό!!
Το πρώτο πράγμα που έρχεται, αν όχι σε όλους στο μυαλό αλλά στους περισσότερους είναι οι κολοκυθοκεφτέδες. Βέβαια δεν θα φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες ( αν και είναι υπέροχη ιδέα ) αλλά μάφινς!
Μαφινς με σοκολάτα και κολοκύθι!
Σοκολατένια, ζουμερά , αφράτα μα πάνω από όλα υγιεινά!!! 

Θα χρειαστούμε για 12 μαφινς:
•120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
•40 γρ. άγλυκο κακάο
•1 ½ κ.γ baking powder
•½  baking soda
•3 βανιλίνες 
•Μια πρέζα αλάτι
•2 αυγά
•115 γρ. γιαούρτι 2 % ( εμείς βάλαμε επιδόρπιο γιαούρτι , και το στραγγιστό βγάζει εξίσου καλό αποτέλεσμα)
•1 μεσαίο κολοκύθι (περίπου στα 120 γρ.) τριμμένο
•85γρ. σος μήλου ( θα αναφερθούμε στη συνέχεια για αυτήν!!!)
•110 γρ. μέλι
•80 -100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ( εμείς χρησιμοποιήσαμε σταγόνες)

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα στερεά συστατικά( τα οποία είναι το αλεύρι, το κακάο, το baking  powder, η baking soda, το αλάτι , οι βανιλίνες και η σοκολάτα) και ανακατέβουμε. Σε ένα αρκετά βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα μέχρι να  αφρατέψουν. Μπορούμε να το κάνουμε και με το μίξερ χειρός για ευκολία και για ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα αλλά δεν έχουμε!!!Προσθέτουμε το μέλι, το γιαούρτι, τη σος μήλου(θα τα πούμε παρακάτω , μην είστε ανυπόμονοι) και το κολοκύθι** και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν θα έχουμε ένα ενιαίο μείγμα σταματάμε το χτύπημα και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα στερεά μας υλικά! Ανακατέβουμε απαλά με μια σπάτουλα το μείγμα για μαφιν μας για να μην χάσει τον όγκο του. Παίρνουμε τα ατομικά σκεύη για μάφιν ( ξέρετε αυτά τα αλουμινένια!) και τα βουτυροκακκαόνουμε! Αν έχετε φορμάκια σιλικόνης ακόμα καλύτερα αφού δεν χρειάζεται να κάνετε το προηγούμενο βήμα. Γεμίζουμε τα φορμάκια μας κατά τα ¾  και  τα πασπαλίζουμε τις  σταγόνες σοκολάτας που κρατήσαμε.  Ψήνουμε τα μαφιν μας σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους  180ο βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι η οδοντογλυφίδα μας να βγει στεγνή!

** Παίρνουμε το τριμμένο μας κολοκύθι και προσπαθούμε να το στραγγίξουμε με μια πετσέτα όσο περισσότερο μπορούμε. Έτσι το μείγμα δεν θα έχει περίσσια υγρασία και θα έχουμε ζουμερά και αφράτα μαφιν!!!



Για τον πουρέ ή τη σος μήλου!!!

Όλα σχεδόν τα κέικ και τα μαφιν αποτελούνται από γάλα, αυγά , αλεύρι, ζάχαρη και λιπαρή ουσία. Στα δικά μας το γάλα το αντικαταστήσαμε με το γιαούρτι,τη ζάχαρη με το μέλι, τα αυγά έμειναν ατόφια, το ίδιο και το αλεύρι, η λιπαρή ουσία όμως? Εδώ έρχεται η σειρά της σος μήλου ( η όπως τη λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι η applesauce) που αντικαθιστά το βούτυρο η το λάδι και έχει το ρόλο της λιπαρής ουσίας!!! Πρόκειται για μια τελείως απλή σος ( έχει πιο πολύ την υφή του πουρέ!!), με μια εξίσου απλή Παρασκευή.
Για τα 100γρ. περίπου θα χρειαστούμε:
1 μεσαίο μήλο ( τύπου στάρκιν ή οποιοδήποτε γλυκό μήλο)
Ελάχιστο νερό ( γύρω στις 2 κ.σ )
Καθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο μας σε μικρά κυβάκια γύρω στο 1 εκ. Προσθέτουμε το μήλο μας και το νερό σε ένα τηγάνι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα άλλο σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει. Τελειώσαμε!!!
Η σος μήλου μας είναι έτοιμη για τα μάφιν μας ή για οποιαδήποτε υγιεινή-χαμηλή σε θερμίδες συνταγή θέλουμε!!!
Διπλασιάστε τη δόση,φτιάξτε παραπάνω σος μήλου και διατηρήστε τη στο ψυγείο για μια βδομάδα ή στην κατάψυξη μέχρι και 6 μήνες! Αν είστε πάλι σαν και εμάς της τελευταίας στιγμής  απλά να υπάρχουν μήλα στο ψυγείο!


*** Μια κλασική απορία που έχουμε όλοι είναι η εξής, γιατί αλάτι στο γλυκό μας μείγμα!? Η απάντηση είναι απλή. Το αλάτι, έστω και το ελάχιστο που προσθέτουμε ενισχύει τις γεύσεις , με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πιο νόστιμο γλυκό!!!

Είπαμε διατροφή διατροφή αλλά και γλυκό


Δεν υπάρχουν σχόλια: