header

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Πορτοκαλόπιτα!



Καλά τα ακριβά και γκουρμέ εστιατόρια, τα εξεζητημένα πιάτα και τα υβριδικά γλυκά αλλά σαν την κουζίνα της μαμάς δεν συγκρίνεται τίποτα! Αν  η μάμα σου είναι από τις κλασικές μαμάδες-νοικοκύρες ( χωρίς παρεξήγηση προς τις άλλες μαμάδες), πρέπει να ξέρεις ότι ανήκεις στους πολύ τυχερούς αυτού του κόσμου! Και επειδή η μαμά μας ανήκει στην παραπάνω κατηγορία νιώσαμε την ανάγκη  να μοιραστούμε τη θεόσταλτη  ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ της μαμάς μας!

Θα χρειαστούμε:

4 αυγά
1 ποτήρι ( νερού) κρυσταλλική ζάχαρη ( περίπου 265 γρ.)
1 ποτήρι (νερού) ηλιέλαιο ή οποιοδήποτε ήπιο λαδι
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200γρ. ( εμείς βάλαμε το 2%)
4 βανιλίνες
1 σακουλάκι μπέικιν παουντερ (20γρ.)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πακέτο φύλλο κρούστας( 450 γρ. περίπου)

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια κρυσταλλική ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα κρούστας και τοποθετούμε κάθε φύλλο δίπλα στο άλλο, προσέχοντας βέβαια να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να ξεραθούν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει από μίση εώς 2 ώρες ανάλογα με τη ζέστη που επικρατεί μέσα στη κουζίνα μας! Μολίς έχουν αποβάλλει όλη τους την
υγρασία, τα σπάμε με τα χέρια δημιουργώντας μικρά κομμάτια.
Βέβαια αν βιαζόμαστε πολύ να γευτούμε την πορτοκαλόπιτα  μπορούμε να κόψουμε τα φύλλα όσο είναι ακόμα νωπά και να τα ψήσουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία( γύρω στους 100ο βαθμούς) στον αέρα μέχρι αυτά να ξεραθούν!

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και χτυπάμε καλά  με ένα σύρμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ξύσμα, το μπέικιν και τις βανιλίνες.

Σειρά έχουν τα φύλλα κρουστας! Στο μπολ με το μείγμα μας  προσθέτουμε σε δόσεις τα σπασμένα φύλλα και να ανακατέβουμε με μια σπάτουλα.

** Δεν βάζουμε όλα τα φύλλα με μιας γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους και η γέμιση της πορτοκαλοπιτας μας δεν θα πάει παντού!
Βουτυρώαλευρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ( στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32 εκ.) και αδειάζουμε το μείγμα μας!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αερα στους 180ο βαθμούς για 30 λεπτά!

Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι, το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τώρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Ή να φτιάξουμε πρώτα τη πορτοκαλόπιτα, να την αφήσουμε να κρυώσει και να προσθέσουμε το καυτό σιρόπι πάνω της! Ή το αντίθετο, να φτιάξουμε δηλαδή το σιρόπι να το αφήσουμε να κρυώσει και να το προσθέσουμε πάνω στην καυτή πορτοκαλόπιτα!

Η επιλογή είναι δική σας! Πάντως είναι απαραίτητο ένα από τα δύο να είναι καυτό ( σιρόπι ή πορτοκαλόπιτα) και το άλλο κρύο ώστε να τραβήξει η πίτα μας όλο το σιρόπι, επομένως όλη τη γεύση και τη γλύκα του!!
Αφήστε τη να ξεκουραστεί κανένα δίωρο και σερβίρετε τη με παγωτό βανίλια, σαντιγί και οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξη σας!

### Πορτοκαλόπιτα της μαμάς Κουτς, γιατί η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: