header

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Ρεβύθαδα Φούρνου



Τα ρεβύθια είναι από τα κάπως παρεξηγημένα όσπρια γιατί έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους υπόλοιπους της οικογενίας ( φακές, φασόλια, γίγαντες). Πέρα από όλα αυτά, τα ρεβίθια είναι μία πολύ πλούσια τροφή σε βιταμίνες, μαγνήσιο, σήδιρο και ασβέστιο. Το καλό με τα ρεβύθια είναι οτι μπορούμε να τα φάμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως σε σούπα, στον φούρνο, λεμονάτα αλλά και καβουρδισμένα ( για όσους δεν ξέρουν είναι τα γνωστά μας στραγάλια). Σήμερα λοιπόν θα δούμε μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική συνταγή, ρεβύθια κοκκινιστά στον φούρνο με μελιτζάνες!


ΥΛΙΚΑ 
Για τα ρεβίθια θα χρειαστούμε :
• 200γρ ρεβύθια
• 3 τριμμένα κρεμμύδια
• 3 τριμμένες σκελίδες σκόρδο
• 2 μεγάλες μελιτζάνες σε κυβάκια
• 3 ώριμες τριμμένες ντομάτες
• 1 κούπα λάδι (200γρ)
• αλάτι
• πιπέρι
• μπούκοβο
• γλυκιά πάπρικα
• 1κ.σ πελτέ

Το κακό με τα ρεβίθια οτι δεν ξυπνάς μια μέρα και λες τώρα θα φάω ρεβύθια, πρέπει να το ξέρεις απο χθες. Η σημερινή συνταγή λοιπόν, ξεκινάει από χθες :) Σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ, ετσί ώστε το πρωι που θα ξυπνήσουμε τα ρεβίθια μας θα είναι έτοιμα για βράσιμο. Στην συνέχεια, αλλάζουμε το νερό από την κατσαρόλα και βράζουμε τα ρεβύθια για περίπου 40-50 (ανάλογα τα ρεβίθια) λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να μασιούνται. Αυτή είναι μια ψιλο-στάνταρ διαδικασία για τα ρεβίθια αλλά και για άλλα όσπρια.

Σε ένα βάθυ τηγάνι βάζουμε 1/4 κούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσαφίσουν, έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα το μπούκοβο και τις μελιτζάνες. Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε και αυτές ανακατεύοντας τακτικά.




*tip: οι μελιτζάνες θέλουν δυνατή φωτιά αλλίως είναι σχεδόν σαν να της βράζουμε, επίσης τις θέλουμε κομμένες σε μικρα κυβάκια για να ψηθούν γρήγορα και να μην κάψουν τα κρεμμύδια.

Αφού πάρουν χρώμα και μαλακώσουν οι μελιτζάνες, βάζουμε μέσα και τα ρεβύθια να σοταριστούν και αυτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα. Επόμενο μας βήμα είναι να προσθέσουμε τον χυμό και τον πελτέ ντομάτας ( αν δεν έχετε τριμμένες βάλτε κονσέρβα ), ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Όλη η διαδικασία του σοταρίσματος θα πάρει περίπου 15-20 λεπτά. Στην συνέχεια τα μεταφέρουμε όλα μέσα σε μια γάστρα ή ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο (DIY γάστρα), προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για μισή ώρα. Σερβίρουμε ζεστά με ψωμί σαλάτα και φέτα !

-Τι φαγήτο έχει ?
- Ρέβύθια.
- Μάνα σοβαρέψου. Εχω instagram !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: