header

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Εγώ η μπριζόλα μου και η Coca Cola μου !


Καλά τα ψαγμένα και εντυπωσιακά φαγητά αλλά σαν το παλιό καλο μπάρμπεκιου δεν έχει ! Αν μετά από ένα παλιό καλό μπάρπεκιου δεν χρειαστεί να ανοίξεις ένα κουμπί απτό παντελόνι, μάλλον κάτι δεν έκανες σωστά! Με αφορμή λοιπόν την περασμένη τσικνοπέμπτη που όλοι λίγο πολύ κάτι ψήσαμε, παμε να δούμε καποια πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πριν, κατά την διάρκεια αλλα και μετα το ψήσιμο :)

Η ψησταριά μας 

Μπορείτε να καθαρίσετε πιο εύκολα τη σχάρα με μια βούρτσα και λεμόνι αφού την έχετε ζεστάνει πρώτα. Αφού την ανάψετε λοιπόν περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει η φωτιά και συγκεντρώστε τα κάρβουνα στη μισή ψηστάρια, έτσι δημιουργούμε παραπάνω ζώνες θερμοκρασίας ( πανώ απο τα κάρβουνα θωράκισμα και δυνατή φωτιά, δίπλα από τα κάρβουνα μέτρια και χαμηλή φωτιά αναλόγως την απόσταση ). Αυτο βεβαια αν εχέτε μεγαλη ψηστάρια ή αν δεν έχετε 1000 στόματα να φωνάζουν ΠΕΙΝΑΩ ! Σε τετοιες περιπτώσεις απλα σκορπίστε τα κάρβουνα :)

Προσοχή στην θερμοκρασία

Ιδανικά μπορουμε να το ελέγχουμε με θερμόμετρο αλλά αυτά είναι φλωριές και πολυτέλειες ! Ο σωστός ο τρόπος είναι βάζοντας το χέρι πάνω από την φωτιά περίπου 10-12 εκατοστά και να δείτε πόσο μπορείτε να το κρατήσετε εκεί ( χωρίς κλάματα )

6 δευτερόλεπτα = χαμηλή φωτιά
4 δευτερόλεπτα = μέτρια φωτιά
2 δευτερόλεπτα = δυνατή φωτιά
0 δευτερόλεπτα = νοσοκομείο :)

Μαρινάδα, μαρινάδα, μαρινάδα !!!


Όλοι έχουμε ακούσει το « αφήστε το για μερικές ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ ». Αυτό ισχύει διπλά για το ψήσιμο στα κάρβουνα, για να σιγουρευτούμε ότι οι γεύσεις δεν θα χαθούν απο την κάπνα! Για την αρκίβεια είναι καλό να κρατάμε λίγη μαρινάδα και να ρίχνουμε οσο ψήνουμε το κρέας. Όχι μόνο θα δώσει γέυση αλλά θα προσθέσει και υγρασία, έτσι ωστε το κρεας να παραμείνει ζουμερο ! (π.χ λάδι, πάπρικα, αλατοπίπερο, σκόρδο, κρεμμυδι, bbq sos )

Δωστε βάση στα λαχανικά

Το ξέρουμε ότι το μπάρμπεκιου είναι μια δικαιολογία για να γίνουμε όλοι σαρκοφάγα για μια μέρα :) Όμως η φωτιά κάνει θαύματα με τα λαχανικά, αν τα κάνεις σωστα. Αυτό που θέλουμε είναι ένα ελαφρύ κάψιμο το οποίο φαίνεται καλό και έχει ακόμα καλύτερη γεύση ! Οπότε κόψτε λεπτές φέτες και ψήστε αμέσως χωρίς λάδι, χωρίς αλατοπίπερο. Μόλις ψηθούν μπορούμε να βάλουμε οτι γεύσεις θέλουμε ( π.χ λάδι, λεμόνι, αλατοπίπερο, μυρώδικά και τα βάζουμε μέσα σε σαλάτα η ως συνοδευτικό )

Επίσης είναι σημαντικό να αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά πριν το κόψιμο κάτω απο αλουμινόχαρτο.
Πέρα από αυτα ψήστε ότι θέλετε !! Λουκάνικα, χοιρινό, κοτόπουλο, μπιφτέκια, αρνί, μοσχάρι, πίτες, ψωμί, λαχανικά, τα πάντα και φυσικά συνοδεύστε τα με τζατζίκι !!!

Ραντεβού στην αιματολογική ;)


1 σχόλιο:

manosdundee είπε...

φερτε και κανενα κοψιδι εδώ στα ξενα!