header

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ψαρονέφρι Με Λαχανικά & Μέλι


Όταν λέμε χοιρινό, λίγοι έχουμε στο μυαλό μας το ψαρονέφρι. Όλοι σκεφτόμαστε λίπη, μπέικον, γύρο και όλα τα σχετικά. Το ψαρονέφρι ή για άλλους το χοιρινό φιλέτο είναι από μύες του ζώου που χρησιμοποιούνται για τη στάση και όχι για την κίνηση, εξού και η τρυφερή υφή του! Μπορείς να το συναντήσεις είτε ψημένο σκέτο με λαχανικά είτε με κάποια σάλτσα, γενικά κολλάει με σχεδόν οτιδήποτε :)

ΥΛΙΚΑ
Θα χρειαστούμε :
• 400gr ψαρονέφρι ( όχι κομμένο,ούτε χτυπημένο ή έστω λίγο :) )
• 1 πιπεριά κόκκινη
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 2 κρεμμύδια φρέσκα


Για την μαρινάδα :
• 2 κ.σ μέλι
• 2 κ.σ μουστάρδα
• 20ml λάδι
• 20ml λευκό κρασί
• αλάτι & πιπέρι

Για τον πουρέ :
• 3 πατάτες 
• 1 κ.σ βούτυρο
• 1 κούπα κρέμα γαλάκτος ή γάλα
• αλάτι & πιπέρι

Ξεκινάμε λοιπόν : Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ βάζουμε το κρέας μαζί με το μέλι, το κρασί, το λάδι, την μουστάρδα, το αλατοπίπερο και ό,τι αλλο μας κάνει κέφι. Στη συνέχεια το ανακατεύουμε, το καλύπτουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Όταν έρθει η ώρα να το ψήσουμε, καλό είναι να το έχουμε βγάλει από το ψυγείο λίγο πριν, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και θωρακίζουμε το κρέας. Στην συνέχεια, το βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με την μαρινάδα του (όχι όλη) και σε έναν προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-18 λεπτά γυρνώντας το από την άλλη μεριά στο μισό χρόνο. Παράλληλα, στο τηγάνι που θωρακίσαμε το κρέας βάζουμε τα λαχάνικα με την υπόλοιπη μαρινάδα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Εναλλακτικά, βάζουμε το κρέας μαζί με τα λαχανικά και τη μαρινάδα σε ενα τηγάνι σε μέτρια φωτιά (το γνωστό όλα μέσα που λέμε :) ). Ψήνουμε το ψαρονέφρι για περίπου 20-25 λεπτά και γυρνάμε πλευρά ανά 5 λεπτά. Σκεπάζουμε το τηγάνι καθ'όλη τη διάρκεια του ψησίματος για να ψηθεί και εσωτερικά το κρέας και να παραμείνει ζουμερό. Αν σας αρέσει πολύ το μέλι όπως εμάς, μπορείτε την ώρα που ψήνετε να προσθέσετε όσο ακόμα θέλετε. Σημαντικό πριν κόψετε το κρέας είναι να το αφήσετε να ξεκουραστεί κάτω από αλουμινόχαρτο για 5-10 λεπτά !

Πάμε τώρα στον πουρέ ο οποίος μπορεί να αντικαταστάθει με οτιδήποτε άλλο, its up to you :). Βάζουμε τις πατάτες σε νερό που βράζει. Ενά tip που ίσως πολλοί δεν ξέρουν, είναι οτι όταν κάνουμε πουρέ καλύτερα να ξεφλουδίζουμε τις πατάτες μετά το βράσιμο καθώς κρατάνε λιγότερο νερό και ο πουρές μας είναι πιο βελούδινος. Αφού λοιπόν βράσουν τις πολτοποιούμε με ό,τι έχουμε και τις βάζουμε σε ενα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε ζεστό γάλα ή κρέμα και ανακατέβουμε. Όταν ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (για πάνταααα!)

** Το ψαρονέφρι κοστίζει γύρω στα 5-7 € αναλόγως από που θα το πάρετε, τα υπόλοιπα υλικά δεν θα ξεπεράσουν τα 5 € 

Καλό μασαμπούκωμα !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: