header

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Γύρο γύρο όλοι!!






 
Όλοι μας αγαπάμε, βασικά ζούμε για το junk food!!! Από πίτσες μέχρι  σουβλάκια και από μπέργκερ μέχρι ζεστούς σκύλους ( αστειάκι γελάστε!! ) είναι το αγαπημένο γεύμα μικρών και μεγάλων.. Βέβαια η «βρωμιά»  δεν μπορεί να γίνει καθαρή και υγιεινή?! Μπορεί και αυτό θα επιδιώξουμε σήμερα. Πατάτες κάντρι με γύρο χοιρινό ή καλύτερα ΠΑΤΑΤΟΓΥΡΟΣΣΣΣ γιατί  το ένα ή ακόμα και τα δύο σουβλάκια δεν χορταίνουν!

Πως όμως ο γεμάτος λάδια γύρος θα γίνει άπαχος και θρεπτικός? Πως οι προτηγανισμένες κατεψυγμένες πατάτες θα γίνουν υγιεινές? Όλα αυτά θα τα απαντήσουμε πιο κάτω οπότε συνεχίστε να διαβάζετε!
ΥΛΙΚΑ
Θα χρειαστούμε :

• 400 γρ. ψαρονέφρι ( ή χοιρινές μπριζόλες λαιμού )
• 1 πράσινη πιπεριά
• 1 κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 2 κ.σ  ξερή ρίγανη
• 2 κ.σ ξερό θυμάρι
• 1 κ.γ μέλι
• 4 κ.σ ξύδι ( θα χρειαστούμε και λίγο ακόμα για το σβήσιμο)
• 4 κ.σ ελαιόλαδο( και λίγο ακόμα για το σοτάρισμα)
• Αλάτι
• Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά και το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
 Παίρνουμε το κρέας μας και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους ίσου με τα δάκτυλα μας ( ελπίζω να έχετε κανονικά χέρια :  )  ) και το προσθέτουμε στο μπολ.

*** Αν χρησιμοποιήσετε ψαρονέφρι ζητήστε από τον χασάπη  σας  να το καθαρίσει και να σας το ανοίξει… Ζητήστε το ευγενικά γιατί ξέρετε ο χασάπης έχει μεγάλο … πολύ μεγάλο μπαλτά!!!

Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας(ξύδι, ελαιόλαδο, μέλι, θύμαρι, ρίγανη) και το αφήνουμε στο ψυγείο ένα ολόκληρο βράδυ ( όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο πιο νόστιμο θα γίνει! )

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου(μισή με μία ώρα νωρίτερα). Βάζουμε το τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και περιμένουμε να «κάψει» ( να βγάλει καπνούς). Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον γύρο μας σε δόσεις.
Αυτό το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να βράσουμε το φαγητό μας αλλά να το σοτάρουμε. Ανάλογα με το τηγάνι η διαδικασία μπορεί να γίνει 2-3 φορές.
Ρίχνουμε το κρέας μας στο καυτό τηγάνι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα, δεν θέλει πολύ γιατί η μαρινάδα μας το έχει «ψήσει» .Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και σβήνουμε με λίγο ξύδι. Η διαδικασία αυτή δεν θα μας πάρει πάνω από 5 λεπτά!
Καθαρίζουμε το τηγάνι μας με μια χαρτοπετσέτα και το αφήνουμε πάλι να κάψει! Λίγο ελαιόλαδο και πάλι το ίδιο! O γύρος μας είναι έτοιμος!

Βέβαια γύρος χωρίς πατάτες? Αμάξι χωρίς ρόδεςς!

 Για αυτό πάμε λοιπόν στις πατάτες.

Για τις πατάτες country θα χρειαστούμε:


Πατάτες baby
Μπαχαρικά της επιλογή μας(πάπρικα, πιπέρι καγιέν, κάρι,σκόνη σκόρδου κτλ)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο

Πλένουμε καλά τις πατάτες ( μπορούμε να τις πάρουμε και πλυμένες ) και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τη γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε αλάτι και προσθέτουμε τα μήλα της γης!!!Βράζουμε τις πατάτες γύρω στα 20-25 λεπτά μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Σουρώνουμε.
Τώρα έχουμε δύο επιλογές! Ή τις χρησιμοποιούμε άμεσα ή τις αφήνουμε στην άκρη. Εμείς επειδή πεινάμε ξεκινάμε αμέσως. Κόβουμε τις πατάτες στα 4 (αν είναι πολύ μικρές στα 2). Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αγαπημένα μας μπαχαρικά. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο βαθμούς για 30-40 λεπτά( ανάλογα το πόσο τραγανές τις θέλουμε). Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο ρίχνουμε ένα έλεγχο στις πατάτες και τις ανακατεύουμε.

*** Πάντα έχουμε στο νου μας τις πατάτες. Μην ξεχνάμε ότι ήδη είναι βρασμένες και εμείς θέλουμε να τις κάνουμε extra τραγάνες. Οπότε λίγη προσοχή και ο κόπος μας θα ανταμειφτεί!!

*** Country πατάτες δηλαδή πατάτες με την ΦΛΟΥΔΑ τους!!


Τα υπόλοιπα συνοδευτικά τα ξέρετε, πίτες, κέτσαπ, μουστάρδα, γιαούρτι και οτιδήποτε άλλο αρέσει στον απαιτητικό σας ουρανίσκο!


Γιατί η απόλαυση δεν πρέπει να έχει ενοχές!

### Αυτά από έναν σουβλακομάχο!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: