header

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Χοχλιοί μπουμπουριστοί και χοχλιοί με χόνδρο !



Θα δούμε 2 συνταγές σήμερα καθώς είναι και οι 2 πολύ απλές και έχουν την ιδια προετοιμασία, επίσης αν κάνεις την μια είναι κρίμα να μην κάνεις και την άλλη! Οπώς καταλάβατε από τα προηγούμενα θα κάνουμε μπουμπουριστούς και με χόνδρο ή πλιγούρι (αλεσμένο σιτάρι τελοσπάντων).

Γένικα οι χοχλιοί θέλουν κάποια προετοιμασία, αρχικά είναι σημαντικό να είναι καλής ποιότητας. Μόλις αρχίσουν οι ανοιξίατικες βροχές βγείτε στην εξοχή και μαζέψτε!!! Αφού τους έχετε σπίτι σε κάποιο μέρος να αερίζονται βάλτε τους λίγο αλεύρι και μακαρόνια για 2-3 μέρες να φάνε και γίνουν πιο μπαμπάτσικοι ;)

 Όταν έρθει η ώρα να τους μαγειρέψετε βάλτε τους σε μια λεκάνη με νερό για μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να βγάλουν τα κεφάλια τους έξω. Στην συνέχεια πλύντε τους πολύ καλά και πετάξτε όσους δεν έχουν βγάλει τα κεφάλια τους γιατί είναι πεθαμένοι και δεν πρέπει να φαγοθούν! Έπειτα, βάλτε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και περιμένετε να βράσει, ρίξτε 2κ.σ χοντρό αλάτι και στην συνέχεια τους χοχλιούς. Πολλοί θα προσπαθήσουν να φύγουν, αλλά εμείς είμαστε αδίστακτοι και τους ξαναπετάμε μέσα!!! Περίπου 5-6 λεπτά μέτα θα αρχίσουν να βγάζουν αφρούς, τότε τους βγάζουμε απ΄την κατσαρόλα, τους ξεπλένουμε και τους αφήνουμε στην άκρη να σταγγίξουν. 




Για τους χοχλιούς με χόνδρο θα χρειαστούμε :
• 500γρ χοχλιούς
• 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
• 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
• 2/3 κούπας ελαιόλαδο
• 1 γεμάτη κούπα χόνδρο-πλιγούρι
• 1+1/2 κούπα νερό 
• αλάτι & πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα προσθέστε το λάδι και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, στην συνέχεια βάλτε τους χοχλιούς. Μέτα απο 5-6 λεπτά βάζουμε την ντομάτα και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Στην συνέχεια βγάζουμε τους χοχλιούς απο την κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χόνδρο, το νερό και το αλατοπίπερο. Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και περιμένουμε περίπου 20 λεπτά. Ξαναβάζουμε τους χοχλιούς μέσα για άλλα 10 λεπτά. Αν σας έχει μείνει νερό μεσα στην κατσαρόλα βγάλτε την απο τη φωτιά και αφήστε την κλειστή μέχρι να το πίει :)



Για τους μπουμπουριστούς θα χρειαστούμε :
• 500γρ χοχλιούς
• 1/2 με 3/4 κούπας ελαιόλαδο (μέχρι να σκεπαστεί κάλα το τηγάνι)
• 150 ml ξύδι απο κόκκινο κρασί
• 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
• αλάτι

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει, προσθέτουμε το αλάτι και τους χοχλιούς με το στώμα προς τα κάτω για 6 με 7 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το δεντρολίβανο και ανακατέβουμε να πάνε παντού τα αρώματα του, έπειτα τους σβήνουμε με το ξύδι. Ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά ή αλλιώς μέχρι να αρχίσουν να τσιτσιρίζουν που λένε. Αν τους παραψήσουμε ίσως κάποιοι να μην βγαίνουν από το κελυφός τους, οπότε προσοχή. Το πόσο ξύδι θα βάλετε έχει να κάνει με το πόσο δυνατό είναι το ξύδι και το πόσο σας αρέσει, το φαγητο παντως σηκώνει αρκετό. 

Σερβίρουμε και τα 2 πιάτα ζεστά! Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με πατάτες τηγανιτές ή πατάτες φούρνου, σαλάτα και φυσικά ρακή. Μην ξέχασετε στους μπουμπουριστούς να βάλετε και το ζουμί απ'το τηγάνι για « παπάρα» με το ψημένο σας ψώμι :)

Ένας χοχλιός ετσούριξε σ'ένα τηγάνι απάνω
και φώνιαζε και σκλύριζε όφου και δε τη βγάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια: