Το καλοκαίρι δεν λέει να τελειώσει, το ίδιο και οι ζέστες και εμείς χρειαζόμαστε ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα για κάθε στιγμή αδυναμίας-λιγούρας! Όμως τι είναι εύκολο, γρήγορο και οικονομικό για να το φτιάξεις? ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣΣΣ! Οι πατάτες τρώγονται συνήθως ζεστές, π.χ τηγανιτές, στον φούρνο ή και βραστές, όμως είναι εξίσου νόστιμες και κρύες σε μορφή σαλάτας.
Θα πει κανείς νερόβραστες πατάτες? Και όμως οι πατάτες αποτελούν ένα λευκό καμβά που περιμένει να τον ζωγραφίσουμε!
Σκέτες με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο ή με γιαούρτι και μουστάρδα αποτελούν τέλειο συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα μας!
Βέβαια προσθέτοντας λίγη πρωτεΐνη έχουμε ένα πλήρες ελαφρύ γεύμα!
Πατατοσαλάτα με καπνιστό σολομό!!!
Θα χρειαστούμε:
• 500 γρ. πατάτες
• 1 μεγάλη ντομάτα
• 50 γρ. καπνιστό σολoμό
• φρέσκο κρεμμύδι
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• βινεγκρέτ μουστάρδας-μελιού
Για την βινεγκρέτ:
• 3 κ.σ ελαιόλαδο
• 1 κ.σ λεμόνι
• 1 κ.σ μουστάρδα
• 1 κ.γ μέλι
• μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε πλένοντας καλά τις πατάτες. Κρατάμε την φλούδα γιατί εκτός από ότι εκεί βρίσκεται όλη η γεύση, έχει να μας προσφέρει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.Μερικές από αυτές είναι η βοήθεια στην απώλεια βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς διαδέτουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και Β, η μείωση της χοληστερόλης και πολλά πολλά άλλα!!
Για αυτό πατάτες μόνο με φλούδα!
Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ:Τις πατάτες τις τοποθετούμε παντα σε κρύο νερο στη κατσαρόλα και όχι σε βραστό (όπως τα ζυμαρικά) για να έχουμε πάντα ένα ομοιόμορφο μαγείρεμα!
Ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας διαφοροποιείται ο χρόνος βρασμού! Για αυτό έχουμε κοντά μας ένα πιρούνι, και όταν η πατάτα μας τσιμπιέται εύκολα, είναι έτοιμη!Καλό είναι οι πατάτες που θα χρησιμοποιήσουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος για να έχουν όλες ίδιο χρόνο βρασμού!!
Μόλις είναι έτοιμες, σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην ακρη. Όταν η θερμοκρασία τους μας το επιτρέψει, κόβουμε σε μικρά κομμάτια (βέβαια αν θέλουμε να τις ξεφλουδίσουμε τώρα είναι η στιγμή, αφού όσο πιο ζεστές είναι τόσο πιο εύκολα καθαρίζονται)
‘Έπειτα πλένουμε την ντομάτα ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ντοματίνια για μια πιο φινετσάτη γεύση!) και την κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τα σποράκια και κόβουμε τη σάρκα σε μικρά κυβάκια.
Παίρνουμε ένα μέρος από τον καπνιστό σολομό και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, κρατώντας τον υπόλοιπο για την διακόσμηση!
Ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι και πάμε να ετοιμάσουμε το ντρέσινγκ μας!
Σε ένα βαζάκι με καπάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και ανακινούμε!
Άμα το αποτέλεσμα μας είναι αρκετά πυκνό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό!
ΩΡΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ!
Παίρνουμε τις πατάτες, τον κομμένο σολομό, το κρεμμύδι και τις ντομάτες και ανακατέβουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε την βινεγκρέτ μας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ,αλάτι κατά βούληση και είμαστε έτοιμοι !
Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάππαρη!
Συμπληρώνουμε την πατατοσαλάτα μας με τα κομμάτια σολομού που κρατήσαμε για ντεκόρ!
*Προτιμήστε να την φάτε ζεστή, σαν ελαφρύ γεύμα!
**Η βινεγκρέτ που ετοιμάσαμε συνοδεύει τέλεια όλων των τύπων πράσινες σαλάτες και βραστά λαχανικά
Τώρα μάλιστα, είμαστε έτοιμοι για απόλαυση!
## Πάνε 3 πατάτες στην παραλία, μπαίνουν οι 2 στα βαθιά και φωνάζει η τρίτη που είναι απέξω!
-Εεε, πατάτε ?!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου