header

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Αρνήσου Το Αρνί Σου





Λοιπόν.. Αποφάσισα να κάνω αρνί για να γκρεμιστεί ο μύθος που μερικοί πιστεύουν οτι τα αρνιά φυτρώνουν μόνο το Πάσχα!( χα-χα-χα)! Ομως μην σας τρομάζει το αρνί καθώς δεν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερα δύσκολο κρεας, επίσης σε αυτήν την συνταγή θα μάθετε ένα μυστικό για το πως να σπάτε αυτήν την "αρνίλα" που κάνει πολλούς να το αποφέυγουν. Πάμε να ξεκινήσουμε..

Υλικά
Για το αρνί :
• 1.2 kg αρνί μπούτι ( καλό θα ήταν να πείτε στο χασάπη να σας το δώσει όπως είναι χωρίς να το μπαλταδιάσει ή κάτι τέτοιο )
• δεντρολίβανο (φύλλα+ξυλάκι)
• θυμάρι (φύλλα+ξυλάκι)
• 2-3 ξυλάκια κανέλας
• 4-5 σκελίδες σκόρδο ή και παραπάνω
• μέλι
• αλάτι & πιπέρι

Για την σάλτσα :
• 200ml-300ml κόκκινο 
κρασί
• δεντρολίβανο
• 2 κομμένα κρεμμύδια
• 1/2 κούπα ζωμό (αρνί, κοτόπουλο)
• φασκόμηλο
• 2 κ.σ μουστάρδα
• 1 κ.σ αλέυρι
• αλάτι & πιπέρι


Μπορούμε να το συνοδέψουμε είτε με πατάτες είτε πουρέ, λαχανικά, γενικά με οτι θέλουμε !

Αρχικά η συντάγη θέλει μια μικρη προετοιμασία

1. χαράζουμε το λίπος του αρνιού με ένα μαχαίρι σε σχήμα τρίλιζα και προσπαθούμε να βάλουμε το αλάτι και τα αλλα μυρωδικά μεσα στις μικρές σχισμές. Αυτό θα κάνει το λίπος τραγανό και πολυ νόστιμο ( το κάνουμε σε όλα τα κρέατα)

2. με το μαχαίρι μας κάνουμε 3-4 τρύπες στο αρνί χωρίς να το διαπεράσουμε και βάζουμε μέσα στην κάθε μια 1 ξυλάκι κανέλας 1 ξυλάκι δεντρολίβανο και μια σκελίδα σκόρδο ( η κανέλα είναι το υλικό που θα σπάσει την μυρωδιά του αρνιού ωστόσο δεν θα δώσει τόσο τη γεύση της στο κρέας)

3. σε ένα καυτό τηγάνι με ΛΙΓΟ ελαίολαδο θωρακίζουμε το κρέας για 2 λεπτά απο κάθε μεριά και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στούς 220 για 20 λεπτά

4. χαμηλώστε στούς 180, γυρίστε το κρέας από την άλλη μεριά και περιχύστε το με το μέλι, ψήστε το άλλα 30 λεπτα

Εδώ θέλουμε μαθηματικό μυαλό

5. γυρίζουμε ξάνα το κρέας και ξαναβάζουμε μέλι. Το πόσο ακομά θα το ψήσετε είναι στο χέρι σας. Ο κανόνας λεει : 10 λέπτα ανά 450g για medium rare και 15 λεπτά ανά 450g για medium 


Το αρνί μας είναι ετοίμο και το μόνο που θέλει οπως όλα τα κρέατα μετά το ψήσιμο είναι ξεκούραση κάτω από ένα αλουμινόχαρτο. Οσο το κρέας ξεκουράζεται η τύχη του δουλεύει γιατί εμείς θα ετοιμάσουμε την σάλτσα gravy.
Βάζουμε τα υγρά που έβγαλε το αρνί σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε μεσα σε αυτο τα κρεμμυδια,
αλατοπιπερώνουμε+μυρωδικά προσθέτουμε τη μουστάρδα και σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό        *Tip(αν δεν έχεις ζωμό στο σπιτί δεν έγινε και τίποτα και να μην βάλεις όλα good, μπορείς ομως να κόψεις ενα κομμάτι κόκαλο και λίγο λίπος από το αρνί και να κάνεις έναν στα γρήγορα)*      .Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι για να πήξουμε και να δέσουμε τη σάλτσα, αν θέλουμε την σουρώνουμε or not.

Ετοιμάσαμε και μια σαλάτα στα γρήγορα :



• 1 αβοκάντο
• μαρούλι
• πιπεριές ψημένες
• μπρόκολο ψημένο
• καρότο
• αμύγδαλο
• γιαούρτι
• cranberries
• αλάτι & πιπέρι
• μια vinegret
• και γενικά οτι έχετε στο ψυγείο σας !!



Φωνάξτε μερικούς φίλους και bon appétit

Δεν υπάρχουν σχόλια: