header

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Υπερσοκολατένιο Κεικ!







Τι πιο μαμαδίστικο γλυκό από το κέικ!

Ποια μαμά δεν φτιάχνει αυτό το κλασικό κέικ βανίλιας που είναι γραμμένο πίσω από τη κόκκινη συσκευασία της φαρίνας!

Ποιο παιδί δεν καθόταν να βοηθήσει τη μαμά του να φτιάξει αυτό το πολυπόθητο γλυκό μόνο και μόνο για να φάει την ωμη ζύμη του κέικ που είχε περισσέψει στο μπολ?

Επειδή εμείς ήμασταν από αυτούς είπαμε ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε ένα κέικ!

Στο ιντερνετ υπάρχουν α όχι άπειρες, εκκατομυριες συνταγές με κέικ αλλά πρόσφατα έτυχε να δούμε μια συνταγή του << συναδέλφου>> ( παρενέργεια της σχολής αυτό το συνάδελφος) Άκη ,το επίθετο σίγουρα όλοι το ξέρετε άντρες και γυναίκες!, ένα κέικ με μπύρα και γιαούρτι!!!

Ανοίξαμε το ψυγείο , και με μεγάλο μας ενθουσιασμό βλέπουμε ένα υπάρχει μια μπύρα οπότε carpe diem! (παίζει να μην κολλάρει πολύ εδώ αλλά αυτό που θέλω να πω αρπάξαμε την ευκαιρία και είπαμε να το κάνουμε ) 

Αναλυτικά η συνταγή λέει:

•220 ml μαύρη μπύρα (ή και ξανθή αν δεν έχετε μαύρη)
•230 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
•60 γρ. κακάο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
•300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
•400 γρ. ζάχαρη
•λίγο αλάτι
•1 κ.γ. σόδα μαγειρική
•2 αυγά
•170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
•2 βανιλίνες

Τα προαναφερόμενα είναι για το κέικ! Και τα υπόλοιπα για την γκανάζ σοκολάτας( από κάτω)

•140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
•100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Πάμε τώρα να το φτιάξουμε!

Σε ένα μικρό κατσαρολακι λιώνουμε το βούτυρο με τη μπύρα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κακάο.. Βάζουμε το μείγμα μπύρας-βουτύρου-κακάο σε ένα άλλο μπολ για να κρυώσει και το χτυπάμε σε περίπτωση που έχει κομμάτια από τα κακάο..

Και τώρα ξεκινάνε τα δύσκολα! Κάνουμε μερικές διατάσεις για τους δικέφαλους-τρικέφαλους και ώμους.. γιατί κάνουμε διατάσεις? Ξεκινάει το χτύπημα με το σύρμα!! Βεβαία όποιος έχει μίξερ καλό είναι να κάνει που και που καμία διάταση για να μην πιαστεί   

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τα αφρατέψουν και στη συνεχεία προσθέτουμε το γιαούρτι  και τις βανίλιες..( πρέπει να χτυπήσουμε αρκετά! Όσο πιο πολύ χτύπημα τόσο πιο αφράτο και δεμένο κέικ θα έχουμε , γύρω στα 7-8 λεπτά με το σύρμα χειρός! Με το μίξερ 4-5). 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα κακάο και χτυπάμε να ενσωματωθούν  τα δυο μείγματα.. Τώρα ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι και τα προσθέτουμε κοσκινισμένα στο υγρό μας σύνολο! Ανακατεύουμε ελαφρά ( για να μην μας <<πέσει>> ο όγκος του) και το κέικ μας είναι έτοιμο! Σχεδόν!
Παίρνουμε μια φόρμα ( αυτή με τη τρύπα στη μέση είναι πολύ παιχνιδιάρα ;) και τη βουτυροκακκαωνουμε!Μολις το κάνουμε αυτό ρίχνουμε το μείγμα μέσα και είμαστε έτοιμοι για φούρνισμα!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180ο γύρω στα 35-40 λεπτά.. Το αφήνουμε να κρυώσει γύρω στα 5λεπτα  και ξεφορμάρουμε. 


Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε τη γκαναζ! Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη τοποθετούμε σε ένα κατσαρολακι  που έχουμε ήδη βάλει τη κρεμά γάλακτος. Λιώνουμε σε μέτρια φωτιά τη σοκολάτα και τη προσθέτουμε πάνω στο κρύο κέικ!
Επειδή εμείς δεν είχαμε φιστίκια αιγινης που λέει η συνταγή βάλαμε μερικά μπισκότα OREO που μας είχαν περισσέψει από τη brownies ( ναι  περίσσεψαν!!!!)

Τελειώσαμε με το κέικ μας ώρα να το απολαύουμε!! 

Α και με ρέγουλα γιατί έχει και αλκοόλ! Και οι αστυνομία γραφεί..! ;) 





Δεν υπάρχουν σχόλια: