header

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Spaghetti all amatriciana



Σε ποιον δεν αρέσει η ιταλική κουζίνα?! Και όταν λέμε ιταλική δεν εννοούμε μόνο τα μακαρόνια και τις πίτσες( βασικά αυτά εννοούμε!!), και για αυτό θα ετοιμάσουμε την μακαρονάδα του σωστού μακαρονά ( άμα αυτός θέλει να λέγεται σωστός!).
Spaghetti all amatriciana είναι μια πεντανόστιμη μακαρονάδα που συνδυάζει τα 5 P (πι ) της ιταλικής γαστρονομίας, τα οποία δεν είναι άλλα από τα PASTA ( ζυμαρικά), POMODORO ( ντομάτα) , PECORINO ( είδος τυριού), PEPERONCINO ( καυτερή πιπεριά) και PANCETTA ( καπνιστή πανσέτα(είδος αλλαντικού αντίστοιχο του μπέικον). 

Βέβαια υπάρχει μια διευκρίνηση,  η γνήσια γνήσια αματριτσιάνα γίνεται αντί για πανσέτα με καπνιστά χοιρινά μαγουλάκια ( τα γνωστά guanciale). 

Το όνομα της προέρχεται από ένα μικρό χωριό ονόματι Amatrice που βρίσκεται στη περιφέρεια του Λάτιο (γνωστό και Λάτσιο όπως η ποδοσφαιρική ομάδα!).

Ας πάμε τώρα στα πιο ενδιαφέροντα που δεν είναι άλλα από το μαγείρεμα!!!

Θα χρειαστούμε:

•400 γρ. μακαρόνια νο 6 (ή χοντρά) ( και τα λιγκουίνι καλά είναι!)
•300 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες κονκασέ ή 4-5 ντομάτες φρέσκες ώριμες
•150 γρ. guanciale ή πανσέτα ή μπέικον σε χοντρές φέτες
•60-70 γρ. περίπου τριμμένο πεκορίνο ( εμείς βάλαμε γραβιέρα που είχε στείλει η μαμά από τη Κρήτη)
•1 καυτερή πιπεριά
•½ ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
•Ελαιόλαδο
•Αλάτι
•Πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ!!!

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείστε φρέσκες ντομάτες, πρέπει πρώτα να τις ξεφλουδίσουμε για να έχουμε μία πιο ντελικάτη σάλτσα!


 Παίρνουμε τις ντομάτες μας και τις χαράζουμε ένα μεγάλο Χ ( ή σταυρό!) στο μέρος του κοτσανιού. Έπειτα τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα που νερό που βράζει γύρω στα 20 δευτερόλεπτα ( ή μέχρι να σκάσει η φλούδα!). Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Τις αφήνουμε πάλι γύρω στα 20 δεύτερα και πλέον το ξεφλούδισμα γίνεται παιχνιδάκι!

*** Την τοποθέτηση στο παγωμένο νερό την κάνουμε για να σταματήσουμε το εσωτερικό βρασμό της ντομάτας!
Πέρα από τις σάλτσες ντομάτας, οι skinless (αστειάκι!!!) ντομάτες μας δίνουν ένα πιο εύγεστο αποτέλεσμα και στις σαλάτες.




Πάμε πίσω στη μακαρονάδα μας!


 Αφού πλέον έχουμε τις ξεφλουδισμένες μας ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε. Σε ένα καυτό τηγάνι προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κυβάκια του αλλαντικού μας ( πανσέτα ή μπέικον) και τη καυτερή πιπεριά μας κομμένη στα δύο. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα κυβάκια μας σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και μεταφέρουμε την πανσέτα μας σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι βάλτε τις ντομάτες κονκασέ ή τις φρέσκες, προσθέστε αλάτι και αφήστε να μαγειρευτούν για όσο χρόνο θα βράσετε τα μακαρόνια, τα οποία στο μεταξύ θα έχετε βάλει σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό αλατισμένο. Λίγο πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα, προσθέστε μέσα τη πανσέτα και τη πιπεριά αφού πρώτα την ψιλοκόψετε . Στραγγίξετε τα μακαρόνια (1-2 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο που λέει η συσκευασία, al dente) και μεταφέρετέ τα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Εκτός φωτιάς προσθέστε το τριμμένο  τυρί και τρίψτε φρέσκο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε αμέσως συμπληρώνοντας με επιπλέον τριμμένο τυρί.

*** εμείς χρησιμοποιήσαμε καπνιστή πανσέτα, προϊόν που βρίσκουμε συνήθως σε ντελικατέσενς. Εξίσου γευστικό αποτέλεσμα θα πετύχουμε και το μπέικον, απλώς ζητήστε από τον κρεοπώλη του σουπερ μάρκετ να σας το χοντροκόψει.
### Και τελικά τι θέλουμε στη ζωή? Λίγη αγάπη και … ένα πακέτο μακαρόνια! 

BUON APPETITO!

Δεν υπάρχουν σχόλια: