header

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Σολομός με ρύζι και dressing αρωματικών


Υπάρχουν φορές που θες να εντυπωσιάσεις  με την μαγειρική σου, φτιάχνοντας κάτι ιδιαίτερο, κάτι που θα σε κάνει απαραίτητο στην κουζίνα τους. Υπάρχουν όμως και φορές που θες απλά να ετοιμάσεις κάτι στα γρήγορα και χωρίς περίσσια τέχνη! Η σημερινή συνταγή είναι η χρυσή τομή των περιπτώσεων αυτών και ακούει στο όνομα σολομός με ρύζι και dressing αρωματικών.

Υλικά
Θα χρειαστούμε :
• 250-300 γρ φιλέτο ή darne σολομού (2 εκ. πάχος)
• 1/3 κούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
• 1/4 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
• 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδο 
• χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
• χυμό από 1 λεμόνι
• ελαιόλαδο
• αλάτι χοντρό
• μαύρο πιπέρι
• 1 κούπα ρύζι

Η σωστή αναλογία για το ρύζι είναι 2,5 / 1. Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε 2+1/2 κούπες νερό και 1 κούπα ρύζι. Μέσα μπορούμε να βάλουμε λάδι, ξύσμα λεμόνιου, δεντρολίβανο, δάφνη, αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο θέλουμε, μόλις πάρει μια βράση καλό είναι να το σκεπάσουμε. Όσο περιμένουμε να γίνει το ρύζι μπορούμε να ετοιμάσουμε όλα τα υπόλοιπα.

Ο σολομός όπως και πολλά άλλα είναι από τα φαγητά τα οποία στεγνώνουν εύκολα απαιτούν λίγο ψήσιμο. Εμείς έχουμε επιλέξει darne, η διαφορά του από το κλασσικό φιλέτο είναι ότι έχει δέρμα γύρω γύρω, ενώ το φιλέτο έχει ή κατά μήκος της μίας πλευράς ή και καθόλου. Επίσης είναι κομμάτι από όλο το ψάρι πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνατνήσουμε 3-4 κόκκαλα. Τα δυο κομμάτια διαφαίρουν και στο ψήσιμο. Οπότε, βάζουμε αλάτι και πιπέρι στον σολομό και σε δυνατή προς μέτρια φωτιά αφήνουμε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο να κάψει, μόλις αρχίσει να καπνίζει είναι ώρα να βάλουμε τον σολομό. Περιμένουμε να ακούσουμε αυτό το τσσσσ :) . Μέσα στο τηγάνι μπορείτε να βάλετε διάφορα αρωματικά όπως σκόρδο, θυμάρι, λεμόνι ή ό,τι άλλο σας ταιριάζει. Χρειάζεται ηρεμία και 10 λεπτά για να ετοιμαστεί, 5 λεπτά από τη μία και 5 από την αλλή. Δεν χρειάζεται ούτε να το κουνάμε ούτε να αγχωνόμαστε αν θα βγεί ή όχι, δεν είναι κάτι δύσκολο, χρειάζετε μόνο να το γυρίσουμε μετά από 5 λεπτά! Αφού περάσουν 10 λεπτά το δέρμα γύρω γύρω θα είναι τραγανό και το ψαχνό του ζουμερό, συνδυασμός που σκοτώνει. 


Επειδή ο σολομός έχει λιπαρή γεύση από μόνος του, ενα δροσερό dressing είναι ότι πρέπει για να ολοκληρώσετε το πιάτο. Σε ένα βαζάκι που κλείνει βάλτε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον βασιλικό, το σκόρδο, το λάιμ, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Υπό κανονικές συνθήκες (π.χ σαλάτα) θα βάζαμε 2 μέρη λιπαρή ουσία και 1 μέρος όξινη, επειδή όμως όπως είπαμε ο σολομός είναι λιπαρός από μόνος του και θέλουμε λίγη οξύτητα, θα βάλουμε τόσο ελαιόλαδο όσο και χυμό λεμονιού και λάιμ. Ανακινήστε καλά και όλα είναι έτοιμα! Σερβίρετε τον σολομό με το ρύζι στο πιάτο, στολίστε με το dressing και απολαύστε :)


#Φάτε μάτια, ψάρια !



Δεν υπάρχουν σχόλια: